Rojević: Mnogo pažnje poklanjamo kulturi,  Festival poezije mladih simbol Vrbasa

Vrbas je grad koji mnogo pažnje poklanja kulturi i pisanoj reči. Vrbas je grad kulture. Festival poezije mladih, kao jedna od najznačajnijih manifestacije ove vrste u regionu, predstavlja događaj od izuzetne važnosti, kako za Vrbas, tako i za Vojvodinu i celu Srbiju. Nadam da ćemo se dogodine videti u unapređenom ambijentu Кulturnog centra. Ove godine smo obezbedili više od 100 miliona dinara za izgradnju pozorišne dvorane u zgradi Кulturnog centra, o kojoj više od tri decenije sanjaju svi Vrbašani – rekao je Predrag Rojević, predsednik opštine Vrbas na prijemo za dobitnike nagrada na „Festivalu poezije mladih“, koji se 53. put zaredom održao u Vrbasu.

Rojević je istakao da su u Vrbasu, svoju pesničku afirmaciju doživeli su najuticajniji pesnici današnjice, i gostovala najznačajnija pesnička imena u novijoj istoriji regiona.

– Opština Vrbas jeste i biće pouzdan partner „Festivala poezije mladih“, danas i u budućnosti. Festival je jedan od simbola Vrbasa. Uveren sam da će još dugo, pesnici koji svoje prve značajne korake prave ovde, u našem gradu, biti nezaobilazan činilac srpske književnosti – kazao je Rojević.

Prijemu su prisustovali nagrađeni mladi pesnici Slađana Bušić, Кsenija Golubović, Dunja Ožegović, Tamara Radević, Esma Sarić, Viktorija Ćosić, Šimon Cubota i Rade Šukić, Dragica Stojanović, Snežana Nikolić i Anđela Pendić.

U ime organizatora „Festivala poezije mladih“ učestvovali su Branislav Zubović i Goran Labudović kao Bojan Periz, direktor kulturnog centra.

Festival poezije mladih ustanovljen je 1968. godine, kada je u Vrbasu održana održana pesnička manifestacija „Maj ravnice i mladosti“. Tokom 53 godine postojanja na adresu festivala stiglo je više hiljada radova. U prethodne 53 godine Festival poezije mladih i Vrbas, ugostili su najznačajnija pesnička i književna imena, od Desanke Maksimović, Oskara Daviča, Gustava Кrkleca, Branka Ćopića do Duška Trifunovića, Matije Bećkovića, Rajka Petrova Noga, Vladimira Pištala.

 
Podeli vest: