Prioritet priključenje industrije na Prečistač otpadnih voda

Opština Vrbas uspešno je preuzela upravljanje centralnim prečistačem otpadnih voda, koji je izgrađen uz podršku Evropske unije, zaključeno je na današnjem sastanku delegacije opštine Vrbas sa predstavnicima Evropske komisije i Delegacija EU u Srbiji. Na sastanku, kom su prisustvovali i predstavnici Ministarstva životne sredine i Ministarstva za EU integracije, bilo je reči o daljim modalitetima i mogućnostima unapređenja rada prečistača kroz uključivanje privrednih subjekata uz Veliki bački kanal u rad prečistača.

Ingrid Sager, zadužena za životnu sredinu u Evropskoj komisiji, i članovi Delegacije EU u Srbiji, naglasili su da je od posebnog značaja da se do kraja godine stvore uslovi za priključenje velikih industrijskih sistema u Vrbasu na prečistau otpadnih voda.

Na sastanku je konstatovano da je u izgradnju prečistača uloženo 23 miliona evra i da postrojenje ima veliki kapacitet, a da je cilj njegove gradnje poboljšanje sanitarnih i zdravstvenih uslova u opštinama Vrbas i Кula kao i okolnim selima. Na sastanku je bilo reči o daljim koracima u radu postrojenja.

– Odgovorno upravljanje otpadnim vodama je jedan od prioriteta oštinske administracije. Zdravlje Vrbašana je naš imperativ. Naš glavni zadatak. Centralni prečistač je postrojenje od strateškog značaja za našu životnu sredinu. Takođe, radi unapređenja ekoloških standarda u našoj opštini, mi ove godine značajna sredstva investiramo u završetak gradnje kanalizacione mreže u naseljenim mestima, što je preduslov za rad prečistača u punom kapacitetu – rekao je na sastanku predsednik opštine Predrag Rojović

 
Podeli vest: