Подршка ромској деци у савладавању школских обавеза

Поводом Светског дана културне разноликости за дијалог и развој, заменица председника општине Врбас Тијана Алексић, и чланица Општинског већа Јасна Бјелица посетили су данас Еванђеоску цркву у Куцури у којој се тренутно реализује пројекат „Помоћ деци у учењу“. Другу годину за редом деца из ромске националне заједнице окупљају се суботом у просторијама за дружење где уче, раде домаће задатке и припремају се за наставу у редовној школи. За ову прилику од локалне самоуправе малишани су добили школски прибор како би им управо ови сусрети и учење били једноставнији и успешнији.

„Кроз дружења у нашој учионици решавамо школске проблеме ромске деце, у сарадњи са учитељима и наставницима. Тема којој смо сада посебно посвећени је понашање у друштву, понашање у кући и на јавним местима, јер желимо да из ових малишана израсту прави људи спремни за живот на сваком месту. Деца увек после дела у коме уче и раде имају ужину, а затим заједно одлазимо у башту, садимо цвеће и учимо да радимо. Цвеће које касније продајемо доноси нам средства за финансирање Народне кухиње и друге пројекте које спроводимо“, рекао је Александар Суботин, свештеник Еванђеоске цркве у Куцури.

Сваке суботе окупи се између 20 и 30 дечака и девојчица и иако је пројекат намењен Ромима, врата учионице отворена су свој деци и у пројекат су укључени и малишани из других националних заједница. „Веома нам је важно да резултате које остварујемо потврђују и резултати у куцурској школи и они који похађају овај програм поправили су успех. Подршка локалне самоуправе је редовна, ми као регистрована верска заједница имамо помоћ за реализацију пројеката, такође и од стране Месне заједнице Куцура, и увек су уз нас када нам је потребно“, рекао је Суботин.

Чланица Општинског већа Јасна Бјелица истакла је приликом посета да општина Врбас цени и поштује предан и посвећен рад свештеника Александра Суботина и његових сарадника, а пројекат намењен деци школског узраста потврда је њихове решености да промовишу праве вредности, попут учења и културног понашања. „Као локална самоуправа настојимо да свима пружимп подршку и сигурно је да ћемо са сарадњу наставити и у будуће“, рекла је Бјелица.

Главна скупштина УНЕСЦО-а усвојила је 21. маја 2001. Општу декларацију о културној разноликости чији је циљ помоћи државама да у сопственим срединама поштују и промовишу културну разноликост, а од 2002. године 21. мај проглашен је за Светски дан културне разноликости за дијалог и развој. У нашем све разноврснијем свету, заштита културне разноврсности представља етички императив, нераздвојив од поштовања људског достојанства, људских права и основних слобода. Све културе и цивилизације доприносе богатству човечанства. Културна разноликост је снага развоја утемељеног на толеранцији, међусобном поштовању, разумевању и прихватању.

 
Podeli vest: