Počinje zamena vrata, krova i prozora u četiri vrtića i školi u Vrbasu

Zamena dotrajalih prozora i vrata u četiri vrtića i jednoj školi u Vrbasu počeće , 28. avgusta. Đaci i predškolci u Vrbasu imaće bolje grejanje i klimatizaciju, a troškovi će biti manji i do 40 odsto. Stari, dotrajali prozori i vrata u vrtićima „Livadica“, „Bubica“, „Poletarac“ i „Vila“ i osnovnoj školi – „Svetozar Miletić“ biće zamenjeni savremenom PVC stolarijom. Projekat vredan 1,6 miliona franaka, odnosno 173.293.600 dinara, realizuje se u saradnji sa vladom Švajcarske. Ukupna emisija ugljen-dioksida biće smanjena za 40 odsto, odnosno za oko 400 tona godišnje.
Predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević, rekao je da je Vrbas na konkursu Švajcarske vlade najbolje ocenjena lokalna samouprava.

– Osim velikih finansijskih ušteda, ovaj projekat će obezbediti i povoljne ekološke benefite. Ovo je nastavak naših aktivnosti na povećavanju energetske efikasnosti. I već smo kompletan sistem gradskog grejanja s mazuta, kao lošeg energenta prebacili na gas. Našu posvećenost prepoznale su Vlada Švajcarske i Vlada Srbije i nakon niza provera, Vrbas je još u prvom krugu ocenjivanja ocenjen najvećom ocenom i dodeljeno nam je 1,6 miliona franka iz ukupnog budžeta projekta. Opština Vrbas je ove godine imala izuzetno veliku projektnu aktivnost. Naš investicioni budžet iznosi preko 1,5 milijardi dinara. A uz podršku Pokrajinske i republičke vlade realizovali smo mnoge projekte koji obezbeđuju bolje životne uslove svim stanovnicima Vrbasa. Posebno smo okrenuti boljim uslovima za obrazovanje i boravak dece u vrtićima – kaže Predrag Rojević.

Ugovor o investiciji u zgradi opštine potpisala je ministarka energetike Zorana Mihajlović koja je istakla da Vrbas ima odličnu saradnju sa Vladom Srbije i da je ovo jedan u nizu energetskih projekata koji se realizuju u Vrbasu. Ministarka je istakla da je cilj Srbije da do 20030. godine smanji potrošnju energije za 40 odsto.

– Takođe, plan je da imamo bar 50 procenata energije dobijene iz obnovljivih izvora i to je zajednički posao Vlade, lokalnih samouprava, ali i svih nas, i da našu decu učimo o tome šta je energetska efikanost i koliko je energija bitna – rekla je Mihajlović.

 
Podeli vest: