Општој болници апарат за скрининг слуха код беба

Апарат за скрининг слуха код новорођених беба, који омогућавају рано откривање глувоће или наглувости, добило је 10 болница у Србији, међу којима је и Општа болница Врбас.

Реч је донацији Фондације принцезе Катарине и хуманитарне организације Lifeline Canada, а осим Опште болнице Врбас, апарате су добиле опште болнице у Алексинцу, Врању, Ваљеву, Вршцу, Кикинди, Параћину, Пожаревцу, Смедереву и Ћуприји.

Донација је уручена у Краљевском двору у Београду, а проф. др Зоран Комазец, члан Краљевског комитета за скрининг слуха, је истакао да неонатални скрининг омогућава да се за дете од старости већ од једног или два дана утврди постојање проблема и да се упуте даље на коначну дијагностику. „Након раних и адекватних утврђеног стања и рехабилитације, као епилог целе ове приче добићемо децу која развијају говор који је једнак или готово једнак са њиховим чујућим вршњацима“, рекао је професор Комазец, пренеле су Јужне вести.

Принцеза Катарина је истакла да ниједна новорођена беба не сме да напусти болницу без троминутног теста слуха, како би се проверило да нема проблема са слухом и да верује да свака болница треба да има могућности да ради тај тест и да се родитељи морају охрабрити да њихова деца обаве ову контролу.

foto: Fondacija Nj.K.V. Princeze Katarine

 
Podeli vest: