Општина Врбас део Прве националне конференције о породици

Министарство за бригу о породици и демографију организовало је Прву националну конференцију о породици „Србија – наша породица“. Министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић истакла је овом приликом да је породица гарант опстанка друштва, државе и нације.

„Јако и сигурно породично окружење ствара снажну економију, а снажна економија јаку државу. Министарство за бригу о породици и демографију је стратешки спремно да институцију породице, као највреднији национални ресурс подржи и оснажи у сваком смислу. Циљ конференције је да се сагледају демографски потенцијали и утврди шта још може да се уради у заједничком, најважнијем задатку за све нас – да се подрже и ојачају породице и да се рађа још више деце“, навела је министарка.

Проф. др Кисић је нагласила да заштита породице у свету који се убрзано мења представља највећи изазов и најодговорнији задатак којем ће Министарство за бригу о породици и демографију посветити, уз безрезервну подршку председника државе Александра Вучића и Владе Републике Србије, и уз помоћ локалних самоуправа.

Како је министарка навела, Влада Србије је различитим пронаталитетним мерама учинила много да пружи подршку породицама са децом, као и онима који тек желе да оснују своје породице. Томе сведоче и подаци да број рођених беба расте из године у годину. „У прва два месеца ове године родило нам се нешто више од 10.000 беба, што је у односу на исти период од прошле године раст за пет одсто“, истакла је министарка Кисић.

У име општине Врбас Првој националној конференцији о породици присуствовала је Тијана Алексић, заменица председника општине. „Трудимо се да и ми као локална самоуправа унапређењем постојећих и увођењем нових мера, олакшамо младим паровима доношење одлуке о проширењу породице и помогнемо раст и развој најмлађих генерација. Верујем и да пројекти инфраструктурног улагања у образовање, здравство или културу, и сви други, чине да се породица у сваком граду осећа сигурније, а тога има и код нас у општини Врбас, посебно када говоримо о улагањима у институције образовања и културе“, рекла је Алексић.

На конференцији су говорили председник Народне Скупштине Републике Србије Владимир Орлић, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, заменик државног секретара за бригу о породици у Министарству културе и иновација Републике Мађарске Атила Бенеде, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону у Министарству спољних послова Арно Гујон, представници Српске православе цркве, УНИЦЕФ-а и Популационог фонда Уједињених нација у Републици Србији.

„Инвестирање у здравство, нове школе, културу и подизање Србије, то нема никаквог смисла уколико не учинимо нешто да нас има више и тиме обезбедимо да Србија опстане и да у будућности буде јача, а кључ тога је у броју рођене деце и јачини наших породица. Све што ми као Влада Србије радимо је у ствари пронаталитетна политика, тако ја то видим“, поручила је Ана Брнабић, председница Владе Србије.

Навела је да су све пронаталитетне мере које држава доноси као директну подршку рађању, попут субвенције за станове и давање новца за прво, друго, треће и четврто дете само бонус и да су најважније активности државе на побољшању квалитета живота грађана јер то допринети и већем рађању деце. „Ако будемо имали бољи квалитет живота, имаћемо све више деце. Трудићемо се да као Влада одржимо контитуитет све већег улагања и у системе подршке директне субвенције за људе који имају децу“, рекла је Брнабић. Подсетила је да је од 01. јануара родитељски додатак повећан за рођење првог, другог, трећег и четвртог детета. Указала је и да држава пружа подршку грађанима да се остваре као родитељи кроз вантелесну оплодњу, подсећајући да су та права проширена од 2018. године, а прошле године три пута увођењем неограничених покушаја вантелесне оплодње за прво дете, повећањем броја покушаја за друго дете, подизање старосне границе за жене са 43 на 45 година живота. Стопа фертилитета у Србији данас износи 1,52, што значи да се у просеку рађа 1,5 деце по жени. За просту репродукцију, тј. за одржање постојећег броја становника, неопходно је да та бројка буде 2,1.

 
Podeli vest: