Opšta bolnica u Vrbasu u velikoj meri rekonstruisana

U godini koja je donela najviše izazova za celokupan zdravstveni sistem naše zemlje, Opšta bolnica u Vrbasu izborila se i sa građevinskim i tehničkim radovima na nekoliko objekata, kao i sa brojnim rekonstrukcijama odeljenja.

Foto: RTV

Najvažniji radovi su bili u posebnom paviljonu gde je smeštena Kovid bolnica i gde je urađena kompletno nova instalacija za dovod kiseonika čime su stvoreni uslovi da se ovde pod kompletnom medicinskom negom leči gotovo tri puta više pacijenata koji su zaraženi virusom Kovid 19. Ovo je sasvim sigurno u velikoj meri uticalo na tok epidemije u ovom delu Vojvodine budući da bolnici gravitiraju pacijenti iz čak sedam opština, a da je u jeku epidemije ovde bilo smešteno 74 pacijenta, rekao je direktor bolnice dr Milan Popov.

„Mi smo sada na pola kapaciteta ispunjenosti, tako je poslednjih 10 dana. Imamo 100 pregleda u pulmološkoj ambulanti, pa računajte da je u drugim Kovid ambulantama ima i do 200 pregleda. Sada smo na pola kapaciteta, pa nam to pruža priliku da se reorganizujemo što se kadra tiče. Najvažniji radovi za nas su svakako bili na staroj zgradi gde se bila odeljenja pulmologije i psihijatrije. Tamo smo obezbedili više od 70 mesta, a ako vam kažem da je potrošnja kiseonika bila od 650 do 1200 kilograma kiseonika za 24 časa, onda je jasno koliko je ovo bilo važno za tok epidemije.“

U glavnu zgradu uloženo je više od 120 miliona dinara preko Kancelarije za javna ulaganja republike Srbije i delom preko lokalne samouprave, a sve je inicirao Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo. Popov kaže da su najvažnije rekonstrukcije mokrih čvorova i ulazi i izlazi iz zgrade bolnice.

„Sva kupatila u zgradi su kompletno rekonstruisana. Mokri čvorovi su kompletno zamenjeni i stavljena je nova vodovodna i kanalizaciona instalacija, toplovodi, pločice, struja i sanitarije. Takođe, urađeni su svi toaleti za osoblje i pacijente na polikliničkom delu bolnice. Uradili smo i glavni ulaz u bolnicu koji je bio ruiniran i prokišnjavao je, ali još važnije uradili smo prilaz i ulaz za urgentan prijem sa obe strane bolnice gde su postavljena široka, dupla klizna vrata sa senzorima koja će pacijentima biti mnogo komfornija, ali i nadstrešnica i prilaz do tih vrata gde će moći da se parkira od četiri do šest vozila. To je ogroman prostor od sedam metara dubine i 10 metara širine, pa tako niko od pacijenata ko bude dovežen do bolnice neće biti izložen kiši.“

Porodilište u Opštoj bolnici u Vrbasu počinje sa radom u ponedeljak, a ovih dana obavljaju se dezinfekcioni radovi na ovom odeljenju.

Ustanova je tokom protekle godine dobila i veoma važne uređaje za dijagnostiku i lečenje pacijenata, a značajan deo sredstava dobijen je od strane Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo. Tako su nabavljeni najsavremeniji i najkvalitetniji ultrazvučni aparat sa četiri sonde, kao i program za novi pristup u ultrazvučnoj dijagnostici. Kupljena su i dva pokretna rentgena, kao i flet panel za prenos snimaka, a popravljen je i stari radiološki aparat koji je opet u funkciji.

 
Podeli vest: