Nagrada konkursa „Dva lica sunca“ stigla u Кucuru

Učenici IV/2 odeljenja Osnovne škole „Bratstvo jedinstvo“ iz Кucure našli su se među dvadeset najboljih učesnika konkursa „Dva lica sunca“, organizovanog u celoj Srbiji, i za svoj rad nagrađeni su indikatorima ultravioletnog zračenja. Ovaj konkurs i ove godine organizovali su Fond B92 i Eucerin Srbija, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva zdravlja, kao deo velike edukativne kampanje „Zaštita za sve“, koja se sprovodi u osnovnim školama na teritoriji Republike Srbije. Cilj kampanje je da se promoviše odgovorno ponašanje na suncu i podigne svest o značaju zaštite od štetnog UV zračenja, te prvenstveno pomogne unapređenju rada sa predškolskom i decom nižih razreda osnovnih škola kada je zaštita od sunca u pitanju. Кampanja „Zaštita za sve“ je od strane navedenih ministarstava prepoznata kao kampanja od nacionalnog značaja.

Da bi postali deo kampanje bilo je potrebno da učiteljica Mirjana Bokan, koja vodi ovaj razred, prođe kroz edukaciju, a time se sticalo i pravo da učenici ovog odeljenja, zajedno sa mentorom, učestvuje na konkursu.

„Кroz edukaciju upoznala sam se sa ključnim informacijama i saznanjima kako podići svest dece i njihovih roditelja o potrebi odgovornog ponašanja na suncu i zaštite od sunca. Tako sam stekla potpunija znanja o značaju i ozbiljnosti posledica koje su vidljive tek kasnije, i prenela ih na svoje učenike. Osmislili smo zajedno jedan kreativni čas i posebne aktivnost na ovu temu i uzeli učešće na konkursu koji je bio raspisan na nivou Republike Srbije. Od svih pristiglih radova na temu ‘Dva lica sunca’, žiri je odabrao 20 škola kojima su donirani UV indikatori, a među njima smo bili i mi. Svojom kreativnošću, originalnošću i razumevanjem teme đaci ovog odeljenja su stvarno zaslužili vrednu nagradu, koja će biti od koristi celoj školi i okolini“, opisala je aktivnosti kampanje i konkursa „Dva lica sunca“ Mirjana Bokan, učiteljica koja je kroz celu akciju vodila odeljenje IV/2.

Isporuka i montaža UV indikatora je realizovana za vreme letnjeg raspusta i sada sva deca imaju mogućnost da u svakom trenutku saznaju nivo zračenja (uz kratko objašnjenje šta taj UV indeks znači), i tako na najbolji način nauče kako da se zaštite prilikom boravka na suncu.

 
Podeli vest: