Model štednje u Vrbasu postao uzor drugim opštinama

Model digitalizacije sednica opštinskog parlamenta koji obezbeđuje velike uštede u budžetu Vrbasa, preuzeće opština Nova Crnja.

Predsednica Skupštine opštine Vrbas, Sanja Žigić primila je Anumariju Lekin, predsednicu Skupštine opštine Nova Crnja, i detaljno joj predočila prednosti i mogućnosti uvođenja elektronskih sednica kroz partnerstvo sa kompanijom Telekom Srbija.

– Uvođenjem elektronskih sednica Skupština opštine Vrbas uštedeće tri miliona dinara. Umesto štampanih materijala, svih 36 odbornika, predsednici skupštine i opštine, kao i članovi Opštinskog veća od 1. februara dnevni red dobijaju u elektronskom formatu, i mogu da mu pristupaju preko tablet uređaja, čijom nabavkom se samo na papiru i štampi uštedi 250.000 dinara svakog meseca. Uverena sam da ćemo na ovaj način značajno unaprediti rad Skupštine i da ćemo zahvaljujući bržoj dostavi materijala naš rad učiniti još efikasnijim i doprineti unapređenju razvoja Vrbasa – rekla je Sanja Žigić.

Tableti marke Alkatel, s procesorom od 2,4 gigaherca nabavljeni su u saradnji sa Telekomom Srbija. Uz tablete je za odbornike obezbeđen i internet, čime će biti ostvarene uštede u potrošnji goriva i amortizaciji vozila, jer kurirska služba neće morati da dostavlja dnevni red do odborničkih domova.

Iz opštinskog budžeta se za ovu namenu, za sve tablet uređaje i mobilni internet za sve odbornike, mesečno izdvaja 70 hiljada dinara, što je 3,5 i po puta manje na mesečnom nivou, a čak 30 puta manje od iznosa koji je godišnje trošen na papir, tonere, štampu i dostavu skupštinskih materijala odbornicima.

– Za 10 godina opština će uštedeti čak 30 miliona dinara, a prelazak na elektronske sednice ima benefite i po životnu sredinu, jer se neće trošiti papir i toneri za pripremu sednica – kaže Sanja Žigić.

Rukovodstvo Skupštine Nova Crnja istaklo je da će u najskorijem roku implementirati model ušteda iz Vrbasa

 
Podeli vest: