„Lokalna alternativa“ podnelo prijavu zbog kršenja zakona o zaštiti vazduha.

Udruženje građana Lokalna alternativa je protiv odgovornih lica u Opštini Vrbas podnelo prijavu zbog kršenja zakona o zaštiti vazduha.

„Ni nakon brojnih i upornih apela građana, udruženja i odbornika u SO Vrbas, odgovorna lica iz Opštine Vrbas ne nalaze za shodno da građanima obezbede informaciju o stanju kvaliteta vazduha. S obzirom na takav odnos izvršne vlasti prema zahtevima građana ovoga puta smo se, u ime svih zainteresovanih, obratili inspekcijskim organima resornog ministarstva.

Opština Vrbas godinama unazad izbegava sprovođenje Zakona o zaštiti vazduha prema kojem lokalne samouprave imaju obavezu da:

  • Obezbede redovan  monitoring kvaliteta vazduha (član 9. Zakona o zaštiti vazduha),

  • Ocene stanja kvaliteta vazduha kada je ugrožen kapacitet životne sredine i postoji  stalno zagađenja vazduha, kojem su u ovom slučaju naročito izloženi stanovnici Vrbasa zbog niza negativnih faktora – industrijskih postrojenja, zagađenja VBK, kotlarnica na mazut, individualnih ložišta i saobraćaja,

  • Usvoje Plan kvaliteta vazduha (član 31. Zakona o zaštiti vazduha).

Skupštna opštine Vrbas je usvojila akte koji prepoznaju ozbiljnost situacije sa zagađenjem vazduha i definišu mere koje je izvršna vlast dužna da sprovodi. Takođe, nije jasno čemu služi planiranje novca u lokalnom budžetu za praćenje kvaliteta vazduha ako se svih ovih godina isti u te svrhe ne izdvaja.

Od Ministarstva zaštite životne sredine očekujemo da naloži hitno uspostavljanje monitoringa kvaliteta vazduha i usvajanje Nacrta plana kvaliteta vazduha opštine Vrbas.

Uspostavljanje lokalne mreže mernih stanica, redovno praćenje kvaliteta vazduha i obaveštavanje javnosti o rezultatima analiza su mere od javnog interesa za stanovnike opštine Vrbas. Insistiramo na njihovom sprovođenju.“ – navodi se u saopštenju Udruženja građana Lokalna alternativa

 
Podeli vest: