Jedna od vrbaskih lepotica – Tomanova vila

Vilu je sagradila jevrejska veleposednička porodica Toman, kao reprezentativnu kuću za stanovanje početkom XX veka

Zdravstvena stanica u Vrbasu osnovana je 1945. godine i bila je smeštena u vili Nikole Tomana. Na početku Stanica je imala jednu ambulantu (45 m²), čekaonicu (10,25 m²) i sporednu prostoriju (12,50 m²). Zagrevala se običnim pećima. Кasnije Stanica raspolaže sa četiri prostorije, od kojih su tri ordinacije i jedna čekaonica.

Mesni narodni odbor (MNO) Vrbas 1.decembra 1948. godine odlučuje da Nikola Toman, vlasnik zgrade, ustupi za potrebe Zdravstvene stanice, od svojih do tad uživajućih prostorija, još jednu sobu i jednu nuz prostoriju. Isto tako, imenovani će za iste potrebe ustupiti celu desnu stranu podruma u zgradi i ostaviti na raspolaganje polovinu dvorišta.

“Donoseći ovo rešenje MNO se rukovodio da imenovanom stavi na raspolaganje sve potrebne prostorije na koje imenovani ima pravo da uživa, držeći se Rešenja donetog od strane Predsedništva Narodne skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, 7. septembra 1946. godine“.

Vlasnik je imao dužnost i da dozvoli upotrebu vode iz podruma (motorna pumpa) za potrebe održavanja čistoće u samoj Stanici.

Danas je vila u vlasništvu preduzeća D.D.O.R. Novi Sad. Zgrada je pod zaštitom države.

Vrbas je moja nedovršena priča 

(Vladimir Uvalin, „Privreda Vrbasa 1945-1951“, Vrbas 2013.)

 
Podeli vest: