Japansko cveće i drveće u Ravnom Selu – bivši fudbaler pretvorio baštu u rajski vrt

U Ravnom Selu ponosno stoji vetrenjača koja je nezaobilazna stanica mnogih znatiželjnih gostiju iz zemlje i inostranstva, koji očarani njenom lepotom iznova dolaze da je posete. U njenoj neposrednoj blizini nalazi se bajkovit vrt koji sadrži više stotina različitih vrsti bilja, a njihov obostrani dizajner i graditelj je naš bivši fudbaler.

Nakon završene sportske karijere u Holandiji, Vladimir Stepanov vratio se u svoje rodno Ravno Selo gde je inspirisan holandskom i japanskom tradicijom i kulturom osmislio prelepo imanje. U njegovom dvorištu koje se prostire na više od tri hiljade kvadratnih metara Vladimir uzgaja oko 200 različitih vrsti drveća i cveća, gde većina njih vodi poreklo iz Japana.

„Čudno je to još kao mali voleo sam to cveće i igračke, nisam ni znao, a kada sam otišao u Holandiju tada sam postao dete koje se vodi u večnost. Tamo živeti tamo videti to je nešto najlepše za mene. To je lepota kada neko voli to onda ni ne osetiš da li je to bol, da li je tu hladno ili sve to, ali sam uvek voleo da tražim novo“, rekao je Vladimir Stepanov.

U ovom rajskom vrtu se između ostalog mogu videti bambus, japanski jorgovan, puzavice, lokvanji, mnogo vrsta ljiljana i božura, i oko stotinu četinara koje vode poreklo iz različitih delova sveta, a za njihovo održavanje potreban je poseban sistem navodnjavanja. Pošto se Vladimir bavi i slikarstvom u sklopu njegovog vrta nalazi se mali atelje u kome nastaju prava umetnička dela.

„Dva puta sam bio vicešampion u tome što ja kažem u slikarstvu, akvarelu. Postavio sam ovde oko 200 i nešto gde sam sve bio, šta kako, kod koga odlazio u inostranstvo“, dodao je Vladimir Stepanov.

Ponet željom da Vojvodini, koja je nekada imala blizu trista vetrenjača, daruje jednu savremenu po uzoru na one holandske, Vladimir se uputio u muzeje u Utrehtu i Roterdamu, gde je istraživajući arhive naučio mnogo o vetrenjačama. Opredelio se za onu koja je nekada služila za navodnjavanje, koja zahvata vodu iz većih kanala i prebacuje u manje.

„To me je sve vuklo da tu privučem da i mi tu imamo vetrenjače i eto to je tako krenulo i oko 140 hiljada cigala je ona rađena koje su dovožene iz Bačkog Petrovca, oni su radili svaki dan i sa autobusima dolazili i to su ljudi isto pošteni i radili su sve to i mi smo tu uspevali šta god smo mogli“, izjavio je Stepanov.

Vladimir je u neprestanoj potrazi za znanjem i novim biljkama, i ima planove da sagradi još jednu manju vetrenjaču. Nema nameru da od bašte napravi turističko mesto, već mu je želja da njegov vrt ostane porodična oaza mira, ali otvorena za svakog gosta, jer kako kaže, život sa biljkama čoveku može samo produžiti život.

 Izvor: RTV (Nemanja Popadić)

 
Podeli vest: