Градска апотека и „Плави Врбас“ у акцији против дијабетеса

Градска апотека Врбас, у сарадњи са Удружењем „Плави Врбас“, обележиће наредних дана 14. новембар – Светски дан борбе против дијабетеса.

Овим поводом у суботу, 11. новембра од 10.00 до 12.00 часова у Градској апотеци, сви заинтересовани грађани имаће прилику да изврше брзе, бесплатне контролне прегледе нивоа шећера у крви. Градска апотека Врбас и Удружење за борбу против дијабетеса „Плави Врбас“ позивају грађане да искористе прилику и једноставно и ефикасно провере овај аспект свог здравственог стања, али и чују неке вредне савете како да смање ризик од обољевања коригујући своју исхрану и редовно практикујући физичку активност.

Данас у свету више од 540 милиона особа живи са дијабетесом, болести која је одговорна за чак 6,7 милиона смрти у 2021. години – на сваких 5 секунди у свету умире по један човек од ове болести. У Србији од дијабетеса болује око 800.000 особа или чак 12% одраслог становништва, док у Војводини болује око 300.000 особа, највише у нашој држави. Истраживања су показала да 50% особа које имају повишен шећер у крви, ни не знају да се сусрећу са овим проблемом. Зато су овакви прегледи веома важни и треба их искористити, упозоравају из Градске апотеке Врбас и „Плавог Врбаса“.

 
Podeli vest: