Bajatović: Poskupljenje gasa neće biti veće od 10 odsto

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas, na Kopaonik biznis forumu, da gas neće poskupeti pre 1. maja i da to poskupljenje neće biti veće od 10 odsto.

„Mislim da će se desiti poskupljenje od 1. maja, ali to je moja procena, procena Srbijagasa, i da će to poskupljenje biti do 10 odsto i ne pre 1. maja“, rekao je Bajatović na pitanje Tanjuga koliko će iznositi naredno poskupljenje gasa.

dusan, bajatovic

Izvor: Tanjug (Jadranka Ilić)

Istakao je da će po sadašnjim cenama, kako je ranije najavljeno, biti završena grejna sezona.

„Da li će biti daljih poskupljenja, zavisiće kako će se kretati cena na berzi i po kojoj ćemo ceni gas kupovati. Prema tome, u ovom momentu većeg poskupljenja od 10 odsto i pre 1. maja neće biti“, dodao je Bajatović.

Napomenuo je da trenutno prosečna faktura Srbijagasa iznosi 393 dolara za 1.000 kubnih metara.

Bajatović je prethodno na panelu na Kopaonik biznis forumu rekao da će ove godine morati u Srbiji da dođe do jednog, a verovatno i dva poskupljenja gasa.

„Desiće se poskupljenje gasa, bolje da ja to kažem, ja sam ionako dežurni požarni – mora doći do poskupljenja gasa, sigurno jednom, a verovatno i dva puta do kraja godine, iz prostog razloga što ako saberete da treba da držimo cenu na nivou koja je prihvatljiva, a neće to biti puna cena i onoga što kažete da Srbijagas investira, a to je i u zalihe. Mi to ne možemo da uradimo, a da pri tome ne pomognemo budžetu Srbije“, rekao je Bajatović.

Kazao je da je MMF odobrio za potrebe Srbijagasa ukupno 800 miliona dolara, što nije dovoljno.

„Izvinite, a ako finansirate i zalihe i sve ostalo, to uopšte nisu tako velika sredstva po ovim cenama, u uslovima u kojima želite da zadržite vođenje socijalne politike“, rekao je Bajatović.

Kada je reč o diverzifikaciji izvora snabdevanja gasom i mogućnostima Srbije, Bajatović je rekao da imamo puno opcija, među kojima je i gas iz Azerbejdžana, ali da je tu problem što oni traže dugoročne ugovore, na 10 do 15 godina.

„Ipak, svi ćute o tome da izvoz iz Azerbejdžana direktno zavisi od uvoza gasa iz Rusije“, dodao je Bajatović.

Kako je rekao, Srbija ima slobodne kapacitete na Turskom toku, kratkoročne, zbog kojih možemo da uvezemo viškove gasa iz Turske, Bugarske i Grčke, a razgovaralo se o tome i sa Katarom.

„Imamo dovoljno kapaciteta da u narednih godinu, dve napravimo neki bolji balans kupljenog gasa, ako to treba da bude i politički cilj, a pretpostavljam da će biti i ekonomski, ako ništa drugo zbog bezbednosti snabdevanja“, rekao je Bajatović.

Istakao je da Srbijagas radi zbog toga na mnogo projekata, među kojima je veoma važan gasovod sa Bugarskom koji bi trebalo da bude gotov do oktobra.

„Prijaviću se ponovo za direktora Srbijagasa kada bude konkurs“

Bajatović je rekao da se, kada je reč o tom preduzeću, ne oseća prozvanim zbog toga što MMF i Svetska banka traže postavljanje profesionalnog menadžmenta i najavio da će se ponovo, kada bude objavljen konkurs, prijaviti za tu funkciju.

Odgovarajući na pitanje novinara na Kopaonik biznis forumu da li se oseća prozvano zbog svoje funkcije, rekao:

„A koji to moj rezultat ili školska sprema ukazuje da nisam profesionalac? Neka raspišu konkurs i ja ću da konkurišem“.

Na pitanje da li misli da ima neko ko bi taj posao mogao bolje da obavlja od njega, Bajatović je rekao kratko da ne zna, ali da će to „prepoznati konkurs i vlada“.

„Prijaviću se na konkurs kad ga raspišu, već sam se dva puta ranije prijavio i prijaviću se i treći put“, rekao je Bajatović na pitanje da li će se ponovo prijaviti.

Na drugo pitanje novinara da li, ipak, smatra da je najbolji kandidat, rekao je da novinari na taj način traže od njega da sam oceni sebe.

Na pitanje da prokomentariše to što se pojedinim medijima Nebojša Stefanović vidi kao potencijalni kandidat za tu funkciju, Bajatović je rekao da ne zna za to.

„Ne znam, ja sam ‘žrtva’ vlade, na sednici mogu za 30 sekundi da te postave i smene, a dokle ću tu biti, ne odlučujem ja, niti ko će biti“, rekao je Bajatović.

Odgovarajući na pitanja o skladištenju gasa u Srbiji, rekao je da su Mađari podigli cenu skladištenja našeg gasa i to šest puta za utiskivanje, a za istiskivanje tri i po puta.

„Mislim da će doneti odluku, pošto smo završili analizu, da utisnemo u Banatski dvor još 200 miliona kubika gasa, što znači da bi u Srbiji imali oko 700 miliona kubika gasa, to bi bilo oko 900 miliona“, rekao je Bajatović.

On je naveo da očekujem da će u Srbiji do kraja jeseni biti uskladišteno 750 miliona kubnih metara plus 200 miliona u Mađarskoj, što su značajne zalihe.

Kada je reč o onima koji duguju Srbijagasu, Bajatović je rekao da je trenutna naplata Srbijagasa nešto već od 98 odsto.

„Našim planom predviđano je da ne može da bude manja od 98 odsto. Postoje negde kašnjenja, kod škola, vrtića, bolnica, ali to valjda razumemo. Ima i kod dela privrede, što ima sezonski karakter, ali plate. Takođe, ima kašnjenja kod toplana kojima su lokalne samouprave pojele tekuću likvidnost, pa neće da im vrate pare, ali rešava se“, rekao je Bajatović.

Dodao je da trenutno dug koji je realno naplativ ne prelazi 100 miliona evra, ne računajući neke stare dugove

 
Podeli vest: