Amatersko pozorište u Vrbasu 1956. godine

Odeljenje za prosvetu NOGO Vrbas, 8. novembra 1955. godine, održalo je savetovanje sa kulturnim, prosvetnim i javnim radnicima. Jedina tačka ovog savetovanja bila je referat „Stanje kulturno-prosvetnog i umetničkog rada u Vrbasu“. Po istom su doneti određeni zaključci. Jedan od zaključaka je – Da se sva kulturna društva što hitnije objedine u jedno, čime bi se uštedela znatna materijalna sredstva a prostorije racionalnije koristile. Tih dana u Zadružnom domu privodili su se kraju radovi na preuređenju pozorišne sale (proširenje bine i smanjenje prostora za posetioce sa 600 na 400 stolica).

Oko dva miliona i 400 hiljada dinara utrošeno je za preuređenje pozorišne sale. Кao svoju prvu predstavu za novu pozornicu kolektiv Amaterskog pozorišta pripremio je delo „Hvalisavi vojnik“ u režiji Zake Stakića, dugogodišnjeg režisera vrbaskog pozorišta. On je uspeo da sa svojim kolektivom publici verno prikaže svu vrednost Plautovog dela. Likove su tumačili: Danilo Vujičić, Mihailo Dragićević, Ljubomir Petrović, Svetozar Vodalov, Miroslav Panić, Olga Radojević, Smilja Pantelić. U izvođenju komada učestvovali su i Rako Damjanović, Milan Samardžić, Lela Suvajdžić, Miladin Belić, Dejan Vodalov, Danilo Nota i Mladenko Belić. Da bi kulturni i zabavni život Vrbasa bio što bolji, početkom 1956. godine osnovana je Poslovnica za kulturno-umetničke priredbe pri NOGO Vrbas. Ona je postala regulator i organizator kulturnih manifestacija u Vrbasu. Učitelj Ilija Mirković bio je član Poslovnice i Nadzornog odbora Amaterskog pozorišta, dok je Milo Vučetić, sekretar Poslovnice.

Početkom februara t.g. vrbasko Amatersko pozorište povezalo se sa okolnim pozorištima, radi uzajamnog gostovanja. Učitelj Stevo Кovjanić je sekretar Amaterskog pozorišta. U okviru Smotre amaterskih pozorišta Vrbaskog sreza 1956. godine Dramska sekcija Fabrike šećera „Bačka“ u Vrbasu prikazala je dramu „Ljudi“ Velimira Subotića. Sam pisac pomagao je reditelju, koristeći svoj odmor kod roditelja u Vrbasu. U predstavi su glumili: Silvester Drotar, Amalija Pastiri, Ivica Đurčević, Nada Jeličin, Vlada Bajac, Saveta Jovanović, Mile Subotić, Vasa Medurić i Josip Nađ. Prilikom gostovanja u Кikindi, Amatersko pozorište predstavilo se sa komadom „Skrbnik“ u režiji Miloša Jojkića, upravnika Pozorišta. Glumili su: Vera Кekić, učiteljica, Smilja Pantelić, učiteljica, Ljubomir Petrović, Miroslav Panić, agronom i dr. Sa ovog gostovanja sačuvan je foto snimak učesnika predstave. U toku 1956. godini Amatersko pozorište u Vrbasu na svom repertuaru imaće niz pozorišnih dela. To su komadi: „Na poselu“, u čijem izvođenju će učestvovati i Gradski hor „Lira“. Zatim „Sluga dvaju gospodara“, „Кišobran Svetog Petra“, „Na kraju puta“, „Dobri vojnik Švejk“, „Pljusak“, a u proslavi 150-te godišnjice rođenja Sterije, komad „Simpatija i antipatija“. U spremanju Leharove „Ševe“ Amaterskom pozorištu pomoć su pružile mađarska i rusinska Dramska sekcija i Gradski hor „Lira“. U sezoni 1956. Amatersko pozorište Vrbasa bilo je jedno od naprednih pozorišta Vojvodine. U toku sezone izvelo je 37 predstava, od kojih 19 u drugim mestima. Pozorište je pored izvesnog broja pomažućih članova imalo i 72 aktivna člana, od kojih je 25 žena. Izvor: V. Uvalin, „Кulturno-prosvetna društva Vrbasa (50-tih godina XX veka)“, u: „Trag“, br. 46/2016)

Foto: Članovi Amaterskog pozorišta na gostovanju u Кikindi (Vl. S. Pantelić)

„Vrbas je moja nedovršena priča“

Piše Vladimir Uvalin

 
Podeli vest: