Aktuelnosti u Kulturnom centru u Vrbasu

VRBAS –

Iako i dalje čekaju završetak zgrade pozorišta u Vrbasu se sekcije Kulturnog centra osnažuju novim, mladim članovima, a stručni rukovodioci nastoje da se na repertoaru nađe sadržaj koji će biti zanimljiv i Vrbašanima, ali i publici iz drugih mesta.

video icon

Kulturni centar u Vrbasu ovu sezonu započeo je intenzivno, kroz planirane aktivnosti, promocije i izložbe muzeja, galerije i filmske redakcije. U rad sa amaterima kroz svakodnevne ili nedeljne probe sekcija uključeni su već istaknuti stručni rukovodioci, ali i neka nova lica, naglasio je Bojan Periz, direktor Kulturnog centra Vrbas.

folklorni, ansambl, kulturnog, centra, vrbasa

Izvor: Kulturni centar Vrbas

„Pandemija je imala najveći uticaj na kulturna dešavanja i uticala je negativno baš na tu našu muzičku-folklornu redakciju, zato što ona ima najviše amatera uključenih u svoj rad. Sada smo se posvetili tome da nam se priključi što više amatera. Imamo možda i stotinak dece u folkloru, imamo tridesetak izvođača, imamo našu predizvođačku grupu, orkestar ima petnaestak članova i može se reći da idemo jednom uzlaznom putanjom. Od početka godine imali smo i jedno zapaženo gostovanje u Herceg Novom. Već mogu da najavim da ćemo u narednom periodu ići u Nikšić, pa u Rimini i imamo apsolutnu podršku opštine za nastupe, kao i u ideji da se sekcije omasove i da vratimo naš folklor i orkestar na neke stare slave“, rekao je Periz.

Dodaje da već sada može da najavi nastavak međunarodne saradnje Gradskog muzeja u Vrbasu sa drugim institucijama.

„Naš muzej je napravio jednu odličnu saradnju sa Nikšićem, sa našom bratskom opštinom. Prošle godine je Nikšić imao kod nas jednu izložbu „Crnogorsko svijetlo oružje“, a ove godine u maju naš muzej gostuje sa izložbom u Nikšiću. Takođe, zapažena je bila i saradnja sa Pečujem u Mađarskoj, krajem prošle godine. Nadamo se da će nastaviti da rade jednako dobro kao i do sada. Galerija je takođe prošle godine imala vrlo zapaženu izložbu slika Jožefa Pehana koja je za nas lično bila veoma izazovna u smislu organizacije, ali budući da imamo iskustva i ove godine planiramo jednu veoma vrednu i značajnu izložbu poznatog umetnika“, rekao je Periz.

Sutra se u Vrbasu održava tradicionalna smotra recitatora, koju od ove godine vodi novi rukovodilac dramsko-recitatorske sekcije, glumica Tijana Malović, a na kojoj će ove godine učestvovati deca iz svih osnovnih škola sa teritorije opštine.

„Decenijama je ovu sekciju vodila Vesna Drinčić Đilas koja je zaista veliki stručnjak u tom domenu i nažalost došlo je vreme za njenu penziju. Ipak, ona nam i dalje pomaže svojim savetima i podrškom, a sada je na njenom mestu akademska glumica Tatjana Malović koja je veoma ambiciozna i siguran sam da će voditi dobro ovu sekciju, kako mlade recitatore, tako i glumački studio. I u filmskoj redakciji je primetan sve veći broj pozorišnih predstava, polako pripremamo publiku za ono što nam se bliži, a to je otvaranje zgrade pozorišta. Nadam se da će se to desiti uskoro, a mi ćemo raditi na tome da pripremimo amatere koji će konačno raditi u adekvatnom prostoru,“ zaključio je razgovor Bojan Periz.

 
Podeli vest: