Akciju prikupljanja potpisa peticije za uspostavljanje kontrole kvaliteta vazduha

U subotu 10.04.2021. godine u 5 do 12 ispred zgrade lokalne skupštine udruženje građana Lokalna alternativa započinje akciju prikupljanja potpisa peticije za uspostavljanje kontrole kvaliteta vazduha i vode za piće u opštini Vrbas. Takođe, na dan Ekološkog ustanka, želimo da izrazimo našu podršku zajedničkoj borbi za zdravu životnu sredinu.

Tekst peticije je objavljen na

https://www.lokalna-alternativa.org/vesti/1000037/poziv-na-ekolosko-budjenje

„U cilju rešavanja osnovnih problema koji utiču na zdravlje građana opštine Vrbas, udruženje građana Lokalna alternativa pokreće niz aktivnosti kako bi skrenuli pažnju svih relevantnih institucija na sve negativne uticaje po zdravlje građana opštine Vrbas uslovljene zagađenjem životne sredine. Prva u nizu je prikupljanje potpisa peticije kojom zahtevamo:

– uspostavljanje lokalne mreže mernih stanica za monitoring zagađenja vazduha,

– redovna kontrola nivoa zagađujućih materija u vodi za piće,

– redovno objavljivanje analiza i informisanje građana,

– informisanje građana o negativnim uticajima po zdravlje,

– izmenu opštinskih odluka i formiranje posebne cene za neispravnu vodu u Ravnom Selu, Zmajevu, Bačkom Dobrom Polju, Kucuri i Savinom Selu u skladu sa zakonom o komunalnim delatnostima.

Akciju započinjemo okupljanjem na dan Ekološkog ustanka čime želimo da izrazimo podršku zajedničkoj borbi za zdravu životnu sredinu. Kao sredina koja više decenija trpi negativne posledice po životnu sredinu i naše zdravlje ovim okupljanjem želimo da najavimo početak ekološkog buđenja u Vrbasu i beskompromisne borbe za zdravu i bezbednu životnu sredinu.

Samo zajednički se možemo izboriti za čist vazduh i ispravnu vodu za piće, uređenu deponiju i funkcionalan sistem upravljanja otpadom, kanalizacionu mrežu, čist Veliki bački kanal, više javnih zelenih površina za nas i našu decu.

Pozivamo sve naše sugrađane i organizacije civilnog društva da nam se pridruže u borbi za čistiji i zdraviji Vrbas!“ – navode iz Udruženje građana Lokalna alternativa Vrbas

 
Podeli vest: