Savet za javno zdravlje Vrbasa pozvao građane na odgovorno ponašanje

Savet za zdravlje opštine Vrbas razmatrao je juče trenutnu epidemiološku situaciju koja je uzrokovala uvođenje vanrednog stanja i pozvao sve građane na odgovorno ponašanje i oprez.

„Pogoršanje epidemiološke situacije u populaciji školske dece, ali i njihovih nastavnika, iniciralo je meru prelaska na onlajn nastavu. Na osnovu izveštaja direktora obrazovnih ustanova, 16 dece pozitivno je na virus COVID 19, dok je 76 učenika u samoizolaciji. Dr Julija Čurović Škorić, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece DZ ‘Veljko Vlahović’, istakla je da su u prethodna tri dana obavljena 254 pregleda dece, 28 preventivnih pregleda i 46 pregleda u Savetovalištu. Od 13. novembra u ovoj službi se radi testiranje dece COVID 19 antigen testom. Od 30 testirane dece ovim testom, 15 je bilo pozitivno. Za rezultat testa potrebno je čekati pola sata.

Predstavnik Saveta roditelja Nenad Кovačević izneo je svoje iskustvo i iskustva roditelja u vezi sa zdravljem dece i postupanjem u ovakvoj epidemiološkoj situaciji. Dr Čurović Škorić je naglasila da svako dete sa respiratornim simptomom, pozitivnom anamnestikom u pravcu COVID infekcije, bude poslato na testiranje, nakon čega dobije adekvatnu terapiju ukoliko je to potrebno. Sve informacije od značaja za zdravlje deteta, kao i o simptomima indikativnim za urgentan prijem, roditelji kao i do sada mogu dobiti na telefone 021.795.4440 i 021.795.4444.

Dr Jasmina Assi, direktorka DZ ‘Veljko Vlahović’, naglasila je da je u ovom trenutku 19 medicinskih radnika angažovano na radu u COVID ambulanti, koja radi 24 časa, te da u ambulanti radi i jedan pedijatar i pedijatrijska sestra. Pedijatrijski COVID je dostupan građanima za sve informacije na telefonu 062.780.289. Od sutra će biti dostupno testiranje dece i u Ambulanti u Zmajevu, koja ima opredeljen prostor za decu sa sumnjom na COVID 19. U COVID ambulanti Doma zdravlja juče je pregledano 138 pacijenata. Ozbiljan pristup, odgovorno ponašanje i solidarnost ključni su za pozitivan ishod borbe sa virusom korona. Svi građani koji su oboleli od COVID 19, kao i ljudi koji su sa njima bili u kontaktu, u obavezi su da budu u izolaciji i koriste propisanu terapiju.

Dr Zlatko Lainović iz Opšte bolnice Vrbas saopštio je da su kapaciteti COVID bolnice u Vrbasu u značajnoj meri popunjeni, te da su 44 pacijenta pozitivna na koronavirus, hospitalizovana. Situaciju opterećuje činjenica da je određen broj medicinskih radnika koji Vrbas brane od koronavirusa zaražen, te da trenutnu epidemiološku situaciju treba ozbiljno uvažiti i biti odgovoran prema svom zdravlju i zdravlju drugih.

Tatjana Gluščević, sekretarka Crvenog krsta Vrbasa, istakla je važnost akcije Crvenog krsta Srbije, koji pod motom ‘Moja maska štiti tebe, tvoja maska štiti mene‘, afirmiše važnost nošenja maski, što nam donosi smanjenje rizika od infekcije.

I ustanove socijalne zaštite su na visini zadatka. U Gerontološkom centru nema obolelih od COVID 19. Nada Batrićević, direktorka Centra za socijalni rad, istakla je da u Vrbasu postoji određeni broj samačkih staračkih domaćinstava, koja predstavljaju osetljivu grupu.

Na osnovu dostupnih numeričkih analiza od strane zdravstvenih, socijalnih i obrazovnih ustanova u vezi sa epidemiološkom situacijom, na sednici Saveta za zdravlje potvrđena je opravdanost mera koje su na snazi u opštini Vrbas u cilju zaštite zdravlja stanovnika“, saopštio je Savet za zdravlje.

 
Podeli vest: