Napreduje gradnja stanova za izbeglice u Vrbasu

U naselju Vinogradi u opštini Vrbas u toku je gradnja 14 stanova za izbeglice, vrednih pola miliona evra.

Za dva meseca, od kada je položen kamen temeljac, izvedeni su svi pripremni radovi, izliveni temelji, i u toku je gradnja zidova. Gradnju finansira Evropska unija, a opština je obezbedila lokaciju i kompletno je komunalno opremila.

Predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević kaže da je Vrbas regionalni lider u rešavanju stambenog pitanja izbeglih lica.

„Od 2016. godine, do sada smo stambeno zbrinuli 300 ljudi koji su ostali bez krova nad glavom. Sa ovih oko 500 hiljada evra, i novih 14 stanova, još više ćemo doprineti unapređenju kvaliteta životlj ljudi, koji su proterani iz svojih kuća, i kojima treba pomoći da reše jedno od najvažnijih životnih pitanja – da dođu do krova nad glavom. Izgradnjom ovog objekta, pomoći ćemo da 14 porodica nakon više od dve decenije ponovo budu svoji na svome“, rekao je Predrag Rojević, predsednik opštine Vrbas.

Izbeglice će stanove moći da otkupe po 50 odsto nižoj ceni od tržišne, nakon šest meseci stanovanja uz zakup.

„Glavna korist ovog projekta je što ćemo stambeno zbrinuti 14 porodica. Velika dodatna korist je to što će opština kroz prodaju stanova obezbediti dodatna značajna sredstva za unapređenje socijalne zaštite. A urbanistički ćemo urediti i ulepšati jedan deo grada, Vinograde“, rekla je Danijela Ilić, članica Opštinskog veća za socijalnu zaštitu i koordinator projekta.

Ugovor o dodeli novca potpisan je u okviru Regionalnog stambenog programa sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije i Jedinicom za upravljanje projektima. Gradnja stanova mora da se završi za 280 dana.

„Izuzetno smo zahvalni lokalnoj samoupravi, koja je vrlo posvećeno i predano radila na ovom projektu. Zahvaljujući tome, uspela je da obezbedi i parcelu i novac za gradnju. Posle dve decenije ponovo imati svoju kuću“, kaže četrdesetsedmogodišnji Ranko Popović, koji živi sa bratom i majkom.

Regionalni stambeni program je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske koji ima za cilj da trajno stambeno zbrine najugroženije izbegličke porodice iz ove četiri zemlje.

Programom u Republici Srbiji rukovodi Komesarijat za izbeglice i migracije. Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru je implement partner Programa.

Regionalni stambeni program sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope. Finansira se sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

 
Podeli vest: